Stempelafgift

Stempelafgift kaldes også tinglysningsafgift og er de afgifter, du skal betale i forbindelse med tinglysning. Ved tinglysning skal du både betale en fast tinglysningsafgift og en stempelafgift, der afhænger af størrelsen på det, du ønsker at tinglyse.

Stempelafgift ved tinglysning af skøde

Når du køber en fast ejendom, skal du have tinglyst skødet, hvilket udløser et fast tinglysningsgebyr på 1.750 kr. og en stempelafgift på 0,6 % af købesummen.

Hvem der betaler stempelafgiften ved tinglysning af skøde varierer afhængigt af, hvor i landet ejendommen ligger. Ved køb af en ejendom, der ligger vest for Storebælt, deles køber og sælger som regel om at betale tinglysningsafgiften. Ved køb af en ejendom, der ligger øst for Storebælt, er det som regel køberen alene, der betaler tinglysningsafgiften. Dette er dog blot sædvaner.

Stempelafgift ved lån

Ved erhvervelse af fast ejendom optager køber ofte et lån i banken, der som regel kræver pant i personens aktiver, som sikkerhed for lånets tilbagebetaling. Hvis vedkommende giver banken pant i sin faste ejendom, vil tinglysningen af pantebrevet som tidligere nævnt udløse en tinglysningsafgift på 1.730 kr. og en stempelafgift på 1,45% af hovedstolen.

I nogle tilfælde kan du som køber spare denne tinglysningsafgift, hvis sælger i forvejen har tinglyst et lån i ejendommen, som dit lån kan afløse. Det kræver, at sælger ikke aflyser sit låns pantebrev, før du har tinglyst dit låns pantebrev. Hvis dit lån kan afløse sælgers lån, skal du ikke betale den fulde tinglysningsafgift, men kun 1,5 % af forskellen på sælgers gamle lån og dit nye lån. 

Kom trygt, sikkert og hurtigt igennem dit boligkøb. Få professionel køberrådgivning

Er du interesseret i at høre mere? Bliv ringet op og hør hvordan vi kan hjælpe dig til din drømmebolig. Få en uforpligtende gennemgang af din boligsituation.

Bliv ringet op

Din bolig. Din drøm.